Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

RADIONICE ANTIČKE KULTURE

 

 

    Centar za poduku Tempero u četvrtak 16. siječnja 2014. u 18 h, započeo je s programom radionica Antičke kulture za djecu, učenike i studente.

Cezarov Ferrari, radovi s radionicaCezarov Ferrari, radovi s radionica

 

    Upoznajemo jednu kulturu, književnost i svijet koji je izvorište za gotovo sva dostignuća današnjeg Zapada. Obrazovanje i odgoj bez doticaja s klasičnim jezicima i kulturom nije cjelovito u zapadnoj kulturi, a samo ono obrazovanje koje uključuje i praktično i humano može biti humanističko tj. cjelovito.

 Izložba radova u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla IIIzložba radova u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II

 

    Učenici koji na kraju svog školovanja uspiju dokučiti dublje značenje Sokratove znamenite tvrdnje: »Znam da ništa ne znam.« (Scio me nihil scire.) na dobru su putu da shvate kako kroz život ne treba prolaziti zatvorenih očiju, nego propitivati sve što nas okružuje i truditi se poboljšati svijet oko sebe. 

 Jonski stup, radovi s radionicaJonski stup, radovi s radionica

 

http://www.gimnazija-ivanapavla.hr/dogadanja/odrzana-radionica-anticke-kulture/

http://www.gkzd.hr/content/simbol-jabuke-%E2%80%93-od-knjige-postanka-do-new-yorka-i-ra%C4%8Dunalne-kompanije-apple

 

 

Zašto?

 

 

    Zapadna civilizacija se razvila na temeljima antičke civilizacije, službeni jezici su bili upravo klasični, a njihove odjeke uočavamo i u današnje vrijeme. Klasični jezici i  klasična kultura se ne uče samo radi njih samih, već i kao pomagalo za druge predmete i znanstvene discipline, posebno društveno-humanističke (lingvistika, sociologija, psihologija, filozofija…), političke, pravne i prirodne znanosti te dolaze do izražaja kao temelj i poveznica svega. Klasični jezici su uvelike pridonijeli razvoju suvremenih indoeuropskih jezika, a cjelokupna znanstvena terminologija je ili grčkog ili latinskog podrijetla.

 Povijest proslave Božića 2017. u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru i GKZDPovijest proslave Božića 2017. u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru i GKZD

 

    Živimo na prostorima koji su bili dijelovi antičke civilizacije te nam je za lakše povijesno, društveno i kulturno snalaženje nezaobilazno poznavanje klasične kulture, a klasični jezici, naročito latinski, nakon društveno- političke propasti koristili su se u sekularnoj pisanoj komunikaciji i to do 20. st. (Hrvatski latinisti….saborski dokumenti…).

 Rimski legionari, suradnja s GKZDRimski legionari, suradnja s GKZD

 

    Zapad se iz godine u godinu sve više okreće prema klasičnim jezicima jer u njima vidi još uvijek neiskorištenu snagu znanja: Cambridge i SAT ispiti procjene stečenih znanja u korelaciji (učenici koji su učili klasične jezike puno bolje rješavaju lingvističko- matematičko- logičke zadatke).

 

 

Cilj

 

 

    Igrom i aktivnim učenjem upoznati ćemo temelje Zapadne civilizacije radi što boljeg razumijevanja evropske povijesti te kulturnog razvoja čovječanstva.

    Radionicama Antičke kulture posebno smo usmjereni na razvoj mašte i kreativnosti dok korelacijom sa suvremenom stvarnošću gradimo temelje opće kulture.

 

 Rimski vojnik, radovi s radionicaRimski vojnik, radovi s radionica

     Fotogalerije radionica antičke kulture.

     http://tempero-poduke.hr/iz-medija/

   

     Radionice traju 90 min.

    

    Za sve ostale informacije, stojimo Vam na raspolaganju.