Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

RADIONICE ANTIČKE KULTURE


Izložba radova Radionice antičke kulture u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II povodom Županijskog natjecanja iz klasičnih jezika 2016. god.Izložba radova Radionice antičke kulture u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II povodom Županijskog natjecanja iz klasičnih jezika 2016. god.

Rimski vojnikRimski vojnik

 

Centar za poduku Tempero u četvrtak 16. siječnja 2014. u 18 h, započeo je cjelogodišnji ciklus radionica Antičke kulture za djecu od prvog do osmog razreda.

 

Upoznajemo jednu kulturu, književnost i svijet koji je izvorište za gotovo sva dostignuća današnjeg Zapada.  

 

 

Obrazovanje i odgoj bez doticaja s klasičnim jezicima i kulturom nije cjelovito u zapadnoj kulturi, a samo ono obrazovanje koje uključuje i praktično i humano može biti humanističko tj. cjelovito.

Učenici koji na kraju svog školovanja uspiju dokučiti dublje značenje Sokratove znamenite tvrdnje: »Znam da ništa ne znam.« (Scio me nihil scire.) na dobru su putu da shvate kako kroz život ne treba prolaziti zatvorenih očiju, nego propitivati sve što nas okružuje i truditi se poboljšati svijet oko sebe. 

 

Zašto?

Zapadna civilizacija se razvila na temeljima antičke civilizacije, službeni jezici su bili upravo klasični, a njihove odjeke uočavamo i u današnje vrijeme. Klasični jezici i  klasična kultura se ne uče samo radi njih samih, već i kao pomagalo za druge predmete i znanstvene discipline, posebno društveno-humanističke (lingvistika, sociologija, psihologija, filozofija…), političke, pravne i prirodne znanosti te dolaze do izražaja kao temelj i poveznica svega. Klasični jezici su uvelike pridonijeli razvoju suvremenih indoeuropskih jezika, a cjelokupna znanstvena terminologija je ili grčkog ili latinskog podrijetla.

Živimo na prostorima koji su bili dijelovi antičke civilizacije te nam je za lakše povijesno, društveno i kulturno snalaženje nezaobilazno poznavanje klasične kulture, a klasični jezici, naročito latinski, nakon društveno- političke propasti koristili su se u sekularnoj pisanoj komunikaciji i to do 20. st. (Hrvatski latinisti….saborski dokumenti…)

 

Cezarov "Ferrari" s jednom konjskom snagomCezarov "Ferrari" s jednom konjskom snagom

 

Zapad se iz godine u godinu sve više okreće prema klasičnim jezicima jer u njima vidi još uvijek neiskorištenu snagu znanja: Cambridge i SAT ispiti procjene stečenih znanja u korelaciji (učenici koji su učili klasične jezike puno bolje rješavaju lingvističko- matematičko- logičke zadatke).

 

                                        Cilj

 

U susret Olimpijskim igramaU susret Olimpijskim igrama

Ciklusom radionica Antičke kulture posebno smo usmjereni na razvoj mašte i kreativnosti dok korelacijom sa suvremenom stvarnošću gradimo temelje opće kulture.Kroz ciklus radionica za djecu, od prvog do osmog razreda, igrom i aktivnim učenjem upoznati ćemo temelje Zapadne civilizacije radi što boljeg razumijevanja evropske povijesti te kulturnog razvoja čovječanstva.

 

 

Radionice traju 90 min. i održavaju se jednom tjedno, a budući da je broj polaznika ograničen, molimo Vas da se najavite na vrijeme.

 

Radujemo se Vašem dolasku!