Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

ASTRONOMIJA, ASTRONAUTIKA I RAKETNO MODELARSTVO

-   kreativno druženje s Astronomsko astronautičkim društvom iz Zadra

 

 

 

 

    Centar za poduku Tempero u suradnji s Astronomsko astronautičkim društvom iz Zadra redovito organizira radionice raketnog modelarstva za školarce te kreativne radionice za predškolce pod vodstvom licenciranih instruktora raketnog modelarstva Mateje Vidović i Ive Dijana.

 

    Astronomsko astronautičko društvo Zadar, osnovano je 10. lipnja 1980. godine kao Astronomsko amatersko društvo Zadar. Udruga redovito održava razna predavanja za građanstvo, izložbe, motrenja noćnog neba i sudjeluje na svim manifestacijama u Zadru i županiji koje su vezane uz njenu djelatnost.

 

    Astronomija ili zvjezdoznanstvo je znanost o nebeskim tijelima i pojavama u svemiru te o njegovu ustroju. Jedna je od najstarijih ljudskih djelatnosti.

 

    Radionicama bogatim raznim didaktičkim igrama, kreativnim sastavima na osnovu audio-vizualnih prezentacija te vodstvom zanimljivih voditelja i vaše dijete zajedno s nama može otputovati daleko u svemir.

 

    Astronautika je područje znanosti i tehnologije koja se bavi umjetnim objektima za putovanja izvan zemljine atmosfere.

 

 

     Raketno modelarstvo je popularna tehnička disciplina koja se provodi kroz organizacije Hrvatske zajednice tehničke kulture (Udruge pedagoga tehničke kulture, klubove mladih tehničara u osnovnim školama, centre tehničke kulture i udruge Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza). U Hrvatskoj se raketno modelarstvom počelo razvijati 60-tih godina prošlog stoljeća, neposredno nakon što je ova djelatnost pokrenuta u SAD-u 50-tih godina kada su izuzetan interes u cijelom svijetu svi posvećivali istraživanjima svemira i svemirskoj utrci između SSSR-a i SAD-a.

 

    Modeli raketa izrađuju su od nemetala – papir, drvo, plastika i kompozitni materijali (epoksidne smole, poliesterske smole, polimeri, itd.).

 

 

 

Radujemo se Vašem dolasku!